2021

Esittely, miten päädyit alalle, mitä koulutuksia olet käynyt

Olen Anne Liimatainen, 46 vuotias sairaanhoitaja. Asun Muuramessa avomieheni ja tyttäreni kanssa. Sairaanhoitajan työ kiinnosti minua jo nuorena. Peruskoulun jälkeen opiskelin ravintolakokiksi, mutta se ei tuntunut omalta ammatiltani. Valmistumisen jälkeen hain Jämsään Terveydenhuolto-oppilaitokseen sisätauti-kirurgiselle linjalle ja sieltä valmistuin keväällä 1999. Lisäksi olen suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon 2015.

 

Missä työskentelet

Työskentelen uudessa Sairaala Novassa. Jyväskylän Kaupunginsairaalalla on perusterveydenhuollon potilaspaikkoja yhteensä 90 kerroksessa 5 ja 6. Työskentelen kerroksessa 6.

 

Työskentelit aiemmin Kyllön osastolla, miltä uuden sairaalan tilat tähän verrattuna tuntuvat?

Ainahan uudet tilat tuovat positiivista muutosta työskentelyyn. Potilaiden ja hoitotyön tarpeita on huomioitu suunnittelussa. Taidetta on käytetty paljon tilojen pinnoilla ja se on piristävää katseltavaa. Kaikki potilashuoneet ovat yhdenhengenhuoneita. Isoissa huoneissa oli paljon levottomuutta mikä vaikutti potilaisiin. Nyt on rauhallisempaa ja potilaat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä. On myös niitä jotka toivoisivat toisten potilaiden seuraan. Huoneissa ja osastolla voisi olla enemmän virikkeitä ja tekemistä. esim. televisio, kirjoja, lehtiä jne. Tämä korostuu nyt koronan aikaan, kun vieraat eivät pääse käymään. Muutenkin potilaat liikkuvat vähän huoneiden ulkopuolella.

Hoitajien näkökulmasta moniammatilliset tilat voisivat olla isompia. Rauhallisen tilan löytäminen on välillä haasteellista, koska osassa osastoa työskennellään käytävällä, eikä perinteistä kansliaa ole. Myös eri ammattiryhmät joutuvat osaston tiloja jakamaan omia töitään varten. Tunnelma on ajoittain erittäin tiivis. Työskentelytapoja on joutunut miettimään ja muuttamaan toimivammaksi tilojen mukaan. Arkkitehdin hieno näkemys siitä että tauot pidettäisiin yhteisessä isossa taukotilassa tai ruokalassa ei tällä hetkellä onnistu koronarajoitusten vuoksi. Olemme järjestäneet omat pienet taukotilat osastojen päätyihin. Toivottavasti jatkossa keksimme paremmat tilat, jossa voisi rauhassa tauot pitää ja antaa lepohetki itselle.

 

Mitä uutta vuorovastaavan tehtävät toivat työhösi?

Vuorovastaavina meitä on 8:n huippu tyyppiä ja yhdessä teemme töitä. Vuorovastaavantyö on uutta ja sen toimintamallia kehittelemme vielä. Olen toiminut aikaisemmin 8 vuotta osastonhoitajan työparin tehtävissä. Työparin tehtävät tukevat vuorovastaavan työtä.

 

Miten korona on vaikuttanut niin työhön kuin muuhun elämään?

Hoitotyössä saa olla enemmän varuillaan. Potilaiden oireita tarkkailee enemmän ja toivoo, että korona yllätyksiä ei tulisi. Onneksi Covid-näytteitä otetaan hyvin jo ennen kuin potilas tulee osastolle. Vuoden aikana kuitenkin ollaan opittu sairaudesta ja siitä miten toimitaan koronapotilaiden kanssa. Enää se ei tunnu niin pelottavalta, koska tietoa ja taitoa on enemmän. Koronarajoitukset vaikuttavat koko työyhteisöön.Kaikki kokoukset ja useammat koulutukset tehdään Teamsin kautta.

Aikaisemmin tauot olivat yhteistä aikaa ja jossa käytiin päivän asioita läpi. Nyt ei sellaista mahdollisuutta ole ja asioiden kanssa on välillä aika yksin. Kaikki hoitotyötä tekevät tietävät miten tärkeää on päästä välillä purkamaan mieltä painavia asioita porukalla. Vapaa aikaan korona on vaikuttanut niin että liikunta mahdollisuudet ovat vähentyneet. Sosiaalinen elämä ja matkustaminen ovat pienentynyt olemattomaan. Kotona ollaan perheen kanssa ja vietetään yhteistä aikaa. Kaipaan kyllä jo sitä että saisi matkustelle ja tavata ihmisiä ilman maskia ja muita rajoitteita. Milloinkohan sellainen aika tulee?

 

Mitä ilman et voisi elää?

Aamukahvia ja riittävää nukkumista

 

Miten rentoudut?

Ihanan rentouttavaa on mennä sohvalle tai saunaan pitkän työpäivän jälkeen. Tyhjentää ajatukset olemalla vain.

 

Mitä ottaisit mukaan autiolle saarelle, yksi asia?

Tulentekovälineet, saan valoa ja lämpöä.

 

Mitä muuttaisit hoitotyössä, jos voisit?

Toivoisin että hoitotyön tekemiseen saisi enemmän aikaa ja resursseja, eikä tarvitsisi taistella kiireen ja ajan kanssa. Hoitotyön kiire näkyy kaikkialla ja se tekee työstä vaikeasti hallittavan. Se myös kuluttaa hoitajia ja saa heidät tuntemaan itsensä riittämättömäksi. Hoitajat väsähtävät työmäärän alla ja vaihtavat helposti alaa. Meitä kaikkia tarvitaan, jotta voimme tehdä hyvää ja laadukasta hoitotyötä myös jatkossa.

 

Mitä tehyläisyys merkitsee sinulle?

Olen ollut tehyläinen opiskeluajoista asti. Tehyn Ylä-Päijänteen ammattiosastossa toimin aktiivisena 14 vuotta. Ensin olin sihteeri ja sen jälkeen useamman vuoden ammattiosaston puheenjohtaja. Tehyläisyys tuo minulle turvaa ja tiedän kuka auttaa jos apua tarvitsen.

 

Mitä haluaisit oppia?

Vaikka mitä, uudet asiat kiinnostavat.